Pressemeddelelse fra DR 2

Viden Om

Med båd til fortiden - historien om oldtidsbåden fra Hjortspring Mose på Als

DR 2 - den 28. august 2001 kl. 20.30.

Forhistorien

For 2.350 år siden angreb en fremmed hær øen Als. Fjenden blev slået tilbage og efterlod våben og et krigsfartøj, som sejrherrerne ofrede til guderne.

Et møde mellem to sårede sønderjyske soldater i tysk krigstjeneste på et lazaret i Sønderborg under 1. verdenskrig afslørede, at der nok lå et oldtidsfund i Hjortspring Mose på Als. Men først efter genforeningen i 1920, hvor Als atter blev dansk, fik Nationalmuseet underretning om fundet. Den berømte konservator Gustav Rosenberg blev sendt til Als, hvor han gravede i to somre, og hjembragte bl.a. resterne af en oldtidsbåd. Den kan i dag ses på Nationalmuseet i København. Og det er i virkeligheden lidt af et mirakel. For den konserveringsmetode museet anvendte i 1920’erne fik katastrofale følger. Båden var ved at gå til og måtte omkonserveres efter samme metode som VASA-skibet i Stockholm, inden den atter kunne udstilles.

Tilia – en kopi af båden fra Hjortspring Mose

På Als gik nogle lokale folk sammen i et laug, med det formål at bygge en 1:1 kopi af oldtidsbåden, efter de tegninger som en norsk skibsingeniør Fr. Johannsen lavede i 1930’erne efter at have studeret fundet. Lauget har brugt de samme materialer, som i den oprindelige båd, og værktøjet var kopier af værktøj fra jernalderen. Det var Johannesens tegninger, der lå til grund for den daværende opstilling af båden i Nationalmuseets udstilling. Men var denne opstilling korrekt? Det er Nationalmuseets medarbejdere ved at finde ud af.

I samarbejde med Hjortspringlauget har Tilia, som båden kom til at hedde, nemlig flere gange været ude at sejle med et hold eliteroere til at betjene padleårerne, for at teste bådens sødygtighed, og hvor hurtigt og hvor langt den kan sejle under forskellige vind- og vejrforhold. Tilia er desuden blevet målt igennem og resultaterne af opmålingerne er lagt ind i et 3-D-computerprogram. Det kan nu sammenlignes med, hvordan man i 1930’erne nok troede, at båden havde set ud.

Alle disse data, kan bringe videnskabsfolkene nærmere svaret på, hvordan Hjortspringbåden i virkeligheden har været konstrueret. Udrustningen ombord tyder på at besætningen har været en egentlig hær på omkring 100 mand, hvilket igen tyder på et samfund, der er ved at organisere sig, idet man er i stand til at slå en så stor fjende tilbage. Men de store spørgsmål er, hvem var fjenden? og hvad skete der under de dramatiske begivenheder dengang nogen forsøgte at erobre Als? 

Fotograf:    Thomas Frank Larsen
Redaktion: Anne Schoen, Anja Philip og Ulla Rønnow

Kilder

 • Nyhedsbrev, juli 2001, nr. 4.

Hjortspringbådens Laug

Adresse

Hjortspringbådens Laug
Dyvigvej 11
Holm
6430 Nordborg

 • E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • Hjemmeside:
  hjortspring.dk
 • CVR: 31219647

Personligt

 • Persondata.
 • Cookies

Kontakt

 • Formand.
 • Kasserer.
 • Om hjemmesiden.

© Copyright 1997 - nu, Hjortspringbådens Laug.
Alt materialet på denne hjemmeside er omfattet af gældende lov om ophavsret.
Reglerne kan ses her.

Top